pc-makkelijk is een non-profit dienstverlening voor als je een betaalde dienstverlening niet kunnen bekostigen, in de provincie Groningen
Windows veiligstellen met een Schijf-Image scheelt dataverlies, getob, tijd en geld


Hardeschijf van een bureaucomputer

Op den duur gaat Windows problemen vertonen door:

  • traagheid
  • raadselachtige foutmeldingen
  • programma's of functies die niet meer werken
  • virus of ander kwaadaardig programma
  • verdwenen documenten

Of je wordt slachtoffer van een gijzelvirus (ook wel cryptoware, ransomeware of politievirus genoemd) waarmee je wordt afgeperst (zie hieronder).

Dan ben je genoodzaakt Windows te herinstalleren en alle programma's. Voor de meeste pc-gebruikers is dat beslist niet eenvoudig. En dan komt daar het instellen van Windows nog bij want een standaard installatie is beslist ongeschikt om te gebruiken.

Als je mij na de installatie een Schijf-Image (exacte kopie van de complete harde schijf) laat maken, dan is dat de beste manier om Windows veilig te stellen. Als het Schijf-image is teruggezet, dan is je pc weer zo gezond als na een verse installatie. En je hebt je verloren documenten weer terug.

Windows incl. alle programma's
herinstalleren en configureren
Schijf-image maken van Windows incl. alle programma's
Schijf-image terugzetten (kan zo vaak als nodig)

Een dag werk

Kwartier werk

Kwartier werk


Gijzelvirus, ook wel cryptoware, ransomeware of politievirus genoemd

Als je slachtoffer bent van een gijzelvirus verschijnt deze mededeling op je scherm, of iets vergelijkbaars, en kun je niet meer bij je data omdat die door een indringer versleuteld zijn. Of zelfs je hele computer is versleuteld. Door het betalen van losgeld kun je de sleutel krijgen, en soms zelfs dan niet. Maar als je geregeld een back-up maakt van je data dan kunnen die eenvoudig worden teruggezet en ben je van de indringer af en hebt alles terug.

Mededeling dat je persoonlijke bestanden door een afperser zijn versleuteld
Klik op de afbeelding om te vergroten

Let op: niet alleen je C: schijf wordt versleuteld, maar ook andere schijven zoals tweede interne schijf, externe schijven en data in de cloud lopen risico.